Poseta Poljskoj – decembar 2015.g

U periodu od 16-19. decembra, tri banatske Lokalne akcione grupe posetile su Okrug Opatow u jugoistočnom delu Poljske. Lokalne akcione grupe Čoka, Partnerstvo za Potamišje i Banatska magistrala, koje funkcionišu na teritorijama Opština Opovo, Kovačica, Zrenjanin, Novi Bečej, Kikinda i Čoka, bile su gosti Lokalnih akcionih grupa Powiat Opatovskie iz Opatowa i Ziemi Sandomierskiej iz susednog Sandomierza.

Važno je reći da je ova poseta praktično nastavak saradnje, započete maja ove godine posetom naših LAG-ova Sandomierzu i učešćem na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj potencijalima izvoza voća i povrća iz Sandomierza, a nastavljenoj posetom delegacije Okruga Opatow Lokalnim akcionim grupama Čoka i Partnerstvo za Potamišje krajem septembra ove godine.

Kao najznačajniji voćarski region u Poljskoj, sa zastupljenim i ostalim vidovima poljoprivredne i stočarske proizvodnje, sa rekom Vislom i brojnim pritokama, raznovrsnim turističkim potencijalima i velikim iskustvom u sprovođenju održivog ruralnog razvoja korištenjem sredstava iz EU fondova i snažnim Lokalnim akcionim grupama, Okrug Opatow i susedni Sandomierz su najbolji primer za ono što nas čeka u budućnosti, otvaranjem pretpristupnih fondova EU.

Da su domaćini veoma ozbiljno prišli organizaciji naše posete, govori i veoma zgusnut raspored obilazaka primera dobre prakse na njihovoj teritoriji. Vremena za opuštanje nije bilo skoro nikako, ali je kvalitet viđenog nadoknadio, u nekim trenucima, zaista naporno putovanje i obilaske.

Bili smo u prilici da vidimo brojne voćnjake, uglavnom jabuke i u manjoj meri višnje i šljive, otkupne stanice i hladnjače ogromnih kapaciteta, najmoderniju privatnu farmu svinja, kapaciteta 10 hiljada tovljenika godišnje, sa kompletno zaokruženom proizvodnjom, od hrane, preko prasića do tovljenika. Takođe smo obišli i nekoliko klasičnih ratarskih domaćinstava i veliku farmu krava i bikova, kapaciteta 450 grla. Sve je to u vlasništvu privatnih poljoprivrednih gazdinstava, koja žive na zemlji i od zemlje. Prosečna veličina poljoprivrednog poseda u regiji je 10 hektara, s tim da su manji posedi pod voćem, a ratari i stočari obrađuju od 50 hektara, pa naviše.

Ono što bi nama takođe moglo da posluži kao primer je činjenica da je poljska država svojevremeno strogo definisala načine kako stranci mogu da dođu u posed domaćeg zemljišta, pa su danas, posle niza mera, domaći poljoprivrednici dovoljno ojačali da ih konkurencija iz inostranstva ne uzbuđuje mnogo. Naravno, kvalitetnim projektima i delom uz pomoć Lokalnih akcionih grupa, obilato su iskoristili bespovratna sredstva iz EU fondova namenjena ruralnom razvoju. Cena jednog hektara zemlje je od 25 hiljada evra, pa naviše i sve je u domaćem vlasništvu.

Pored obilazaka farmera, svakodnevno smo bili gosti i lokalnih samouprava na teritoriji Okruga, gde su nam svaki put domaćini bili predsednici opština lično. Posebno smo bili uvaženi i činjenicom da nas je načelnik Okruga Opatow, gospodin Boguslaw Wlodarczyk, iako poslednjih nedelja ozbiljno narušenog zdravlja, obilazio po nekoliko puta u toku dana, da se lično uveri da li smo zadovoljni i da li se sve odvija po planu. Iz ranijih poseta Poljskoj stekao se utisak da su Poljaci generalno veoma naklonjeni našoj zemlji i narodu, ali nivo predusretljivosti, ljubaznosti i gostoljubivosti kojima smo bili okruženi ova tri dana, prevazilazi sve do sad viđeno.

Poslednjeg dana, kao kruna dosadašnjih aktivnosti, na zajedničkoj večeri je potpisan protokol o saradnji sa LAG-om Powiat Opatovskie, a nastavak sledi početkom leta naredne godine, kada ćemo mi biti domaćini. U međuvremenu, u planu je potpisivanje još nekoliko protokola o saradnji, kako između LAG-ova, tako između srodnih organizacija.

Nakon svega, ostaje nam da se nadamo da će naša država, po najavi, iako sve kasni najmanje dve godine, do polovine naredne uspostaviti neophodne mehanizme za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU i da ćemo bar deo viđenog prilikom ove posete moći da primenimo kod nas.

Celu galeriju slika možete pogledati ovde.